Festschrift om de carrière van Johan Bouma te vieren

Wat:                 Lezingen van onderzoekers die Johan Bouma heeft opgeleid en borrel

Waar:               Droevendaalsesteeg 3, Wageningen (Gaia 1 en 2)

Wanneer:        Donderdag 20 september

Hoe laat:          12:30 – 18:00 uur

Programma:    klik hier

 Het zijn feestelijke tijden voor Johan Bouma, emeritus hoogleraar bodemkunde in Wageningen en erelid van de NBV. In 2017 ontving hij al de Alexander von Humboldt medaille van de EGU, en deze zomer heeft hij de Dokuchaev Award van de IUSS mogen ontvangen. Terechte hulde voor een zeer invloedrijke bodemkundige!

 De wetenschappelijke impact van Johan gaat echter verder dan zijn publicaties en zijn bestuurlijke werk; het is misschien wel vooral zichtbaar in de vele wetenschappers die hij gedurende zijn carrière heeft opgeleid. Om dat te benadrukken, en om hem te bedanken voor zijn jarenlange inzet als hoofdredacteur, brengt het bodemkundige tijdschrift Geoderma dit jaar een z.g. “Festschrift” uit – een speciale editie die zijn carrière viert. In overeenstemming met Johans onverminderde enthousiasme voor nieuw onderzoek hebben we bewust gekozen voor een opzet die vooral naar de toekomst kijkt. Dus: geen overzichtsartikelen van onderzoek dat in het verleden is uitgevoerd, maar in plaats daarvan nieuw onderzoek dat nu wordt uitgevoerd door wetenschappers die Johan heeft opgeleid. We hebben alle promovendi van Johan die actief zijn in het onderzoek benaderd met de vraag of ze een manuscript willen bijdragen. Uiteindelijk hebben 21 van zijn 38 promovendi toegezegd dat te doen. De onderwerpen van de manuscripten variëren van bodemfysica tot bodemvruchtbaarheid, van tropische tot gematigde klimaatzones en van fundamenteel tot beleidsrelevant werk, en geven daarmee een mooi overzicht van de breedte van Johans carrière. Het Festschrift zal in de loop van 2018 uit worden gebracht, als alle manuscripten het normale review proces doorlopen hebben.

Controleer hier of uw aanmelding goed is verwerkt. Staat u niet in de lijst of wilt u zich in een later stadium afmelden, mailt u dan naar bodemkundigevereniging@gmail.com

 

[ terug naar de NBV website ]