Home
  NBV informatie

  Ereleden

  Canon
  Themadagen
  Nieuwsbrieven
  NBV Hissinkprijs

Bodeminformatie

  Internationaal

  Links

  75-jarig jubileum

  Webmaster
 
     
     
   
 
 
 
   
 

75 jaar Nederlandse Bodemkundige Vereniging
1935-2010

 
     

De Meest Kenmerkende Bodem van Nederland

De Nederlandse Bodemkundige Vereniging (NBV) heeft haar 75 jarig bestaan in 2010 willen gebruiken om meer aandacht voor de bodem te genereren. Daarom werd de leden van de NBV bodems te nomineren die zij de meest kenmerkende bodem van Nederland vonden en te onderbouwen waarom dat zo is. Dit leidde tot een twaalftal mooie en diverse nominaties die onderaan deze pagina staan opgesomd. Vervolgens werd door de leden uit de genomineerde bodems de Meest Kenmerkende Bodem van Nederland gekozen.

De winnaar van de verkiezing is de door Toine Jongmans en Gert Peek genomineerde Enkeerdgrond. Met zijn donkere bovengrond die is gevormd door eeuwenlange landbouw, is de enkeerd een symbool voor de invloed van de mens op zijn omgeving en voor de bodem als drager van het menselijk bestaan. Een lakprofiel van de Meest Kenmerkende Bodem van Nederland heeft een permanente plaats gekregen in museum Naturalis in Leiden en werd daar feestelijk onthuld op maandag 8 maart 2010 door Directeur van Naturalis Dr. Smets. Ook de elf andere nominaties werden kort besproken ter illustratie van de grote diversiteit van bodems in Nederland.

Van de onthulling van de meest kenmerkende bodem van Nederland is een filmopname gemaakt die op 12 april 2010 op de jubileumviering van de NBV in Wageningen is vertoond. Hieronder kunt u deze film bekijken:

 

Overzicht van bodems genomineerd als meest kenmerkende bodem van Nederland

(een muisklik op de verschillende bodems leidt u naar een omschrijving ervan, die ook gepubliceerd is in het jubileumboek van de NBV)

Naast de bodems genomineerd als meest kenmerkend van Nederland, ontving de NBV ook enkele nominaties voor meest kenmerkende bodem voor specifieke Provincies. Deze staan hieronder vermeld. De NBV is van plan in een later stadium een verkiezing van meest kenmerkende Provinciale bodem te houden. Meer informatie hierover volgt later.

 

Voorlopig overzicht van bodems kenmerkend voor een specifieke provincie

 

naar boven

 
   
Copyright © 2005 Nederlandse Bodemkundige vereniging