11 november NBV themadag Bodemclassificatie en – beschrijving

Elf november is de dag, dat … u naar Utrecht afreizen mag! Bij TNO Geologische Dienst organiseren we een themadag op het gebied van bodemclassificatie en bodembeschrijvingen.

Bodem komt in allerlei kleuren en smaken voor en wordt in diverse talen beschreven. Er wordt stilgestaan bij de ontwikkelingen in de internationale bodemclassificatie WRB. Het Nederlandse bodemclassificatiesysteem door Bakker en Schelling uit 1966 is voor het laatst geüpdatet in 1989. Zijn er nieuwe inzichten die relevant zijn voor de Bodems van Nederland?

StiBoKa, één van de voorlopers van Wageningen Environmental Research (WEnR) stond aan de basis van het beschrijven van bodemprofielen. Die textuurdriehoek, zandliniaal en kleurenbeschrijvingen vormen nog steeds de basis voor de huidige BHR-P norm in de Basis Registratie Ondergrond (BRO) en de basis voor het beschrijven van bodems in de landbouw, natuur en cultuurtechniek in Nederland. Internationaal zijn er de FAO richtlijnen die hier op gebied van o.a. textuurklassen van afwijken. Binnen de toegepaste geologie, geotechniek, milieuhygiëne en archeologie zijn andere methodes ontwikkeld. Lange tijd waren deze gebaseerd op de NEN-5104. Recent zijn nieuwe normen zoals de NEN-EN-ISO 14688-1 + NEN 8990 (geotechniek) en NEN-6693 (milieu) ontwikkeld. Op de themadag wordt een overzicht gegeven van een deel van deze methodes.

Aan het begin en het eind van de dag wordt een overzicht van de verschillende methodes geven, zodat u niet het gevoel heeft dat u terugkomt met een Babylonische spraakverwarring maar inzicht heeft gekregen en beter kan communiceren met andere bodemkundige vakgebieden. Dit sluit ook aan bij de gedachte van de BRO om de data van de ondergrond integraal (her) te gebruiken. Naast presentaties zal er ook een bodembeschrijvingspracticum zijn en een rondleiding in de geologische bodembeschrijvingsruimte.

We willen op deze dag diverse werkvelden met elkaar in contact laten komen. Hogescholen, universiteiten en instituten werken vanuit hun achtergrond vaak met één van de Nederlandse of internationale normen, maar in de advieswereld binnen de geotechniek, milieu- en archeologie worden andere benamingen gebruikt voor o.a. textuur. We raden de dag ook zeker aan voor docenten en studenten uit het brede aardwetenschappelijke domein.

Tijdens de themadag wordt ook de NBV Hissinkprijs uitgereikt voor de beste MSc scriptie geschreven tussen  oktober 2020 en september 2022.

Programma

09:30 uur          Ontvangst
10:00 uur          welkomstswoord voorzitter NBV
10:15 uur          Inleiding (Bart Makaske, Wageningen Universiteit, dagvoorzitter)
10:30 uur          Internationale bodemclassificatie en -beschrijving, de World Reference Base (Stephan Mantel, ISRIC)
11:00 uur          Van StiBoKa naar BHR-P in de BRO (Kees Teuling, WEnR)
11:30 uur          Geotechnische bodembeschrijving (Inge van Gelder, Inpijn-Blokpoel)
12:00 uur          Lunch
13:00 uur          Practicum geotechnische beschrijving (Inge van Gelder en Gerard Doornbos)
13:45 uur          Rondleiding geologische beschrijvingsruimte (Tamara van de Ven, TNO)
14:15 uur          Koffiepauze
14:30 uur          Milieukundige bodembeschrijving (Gerard Doornbos, Terra Practicus)
15:00 uur          Basis Registratie Ondergrond waarin alles samen komt (Bregje Brugman, TNO)
15:30 uur          Uitreiking en presentatie NBV Hissinkprijs
16:00 uur          borrel

De kosten voor de dag bedragen €10 voor NBV-leden, €15 voor niet-leden en  €5 voor studenten.

De Geologische Dienst (Princetonlaan 6, Utrecht) is per openbaar vervoer te bereiken via tram/bushalte Padualaan (ca. 750 m lopen, 10 min). Elke 5 minuten vertrekt tram 22 vanaf de centrumzijde vanaf Utrecht Centraal Station richting Science Park P+R.

Tegen €18 per dag kunt u parkeren op het terrein van het Utrecht Science Park. Op de P+R Utrecht Science Park (Uppsalalaan 6, ca. 1 km / 15 min lopen) kunt u voor €6 per dag parkeren.

Berichtenarchief

Hieronder vind u een overzicht van alle nieuwsberichten, gesorteerd per maand waarin deze geschreven zijn.