Themadagen
Op 22 januari zal de webinar ‘Gezonde Bodems en Voedsel’ een vervolg krijgen. Deze webinar vindt wederom plaats van 14 – 16 uur. U komt rechtstreeks op de webinar terecht als u op onderstaande knop drukt.
De sprekers van deze middag zijn: Hilke Bos (WUR) met de presentatie ‘Circularity by Design: over olifanten in Amsterdam’, Dorothee Tol (WEnR) met de presentatie ‘Landelijke monitoring van koolstof en bodemkwaliteit’, en Janjo de Haan (WPR) die die iets gaat presenteren over de Publiek Private Samenwerking Beter Bodembeheer en over de toepassing van de Bodemindicatoren voor Landbouwgronden in Nederland (BLN
Overzicht recente themadagen
Hieronder vindt u een overzicht van de themadagen van de afgelopen 5 jaar en een archief met alle georganiseerde themadagen. Klik op één van de knoppen hieronder om gelijk doorverwezen te worden naar de themadagen uit de desbetreffende periode.
( )



Webinar 'Gezonde Bodem en Voedsel - deel 2'
Online
Op 22 januari vond deel 2 van onze webinar Gezonde Bodems en Voedsel plaats. Tijdens deze webinar gingen we verder in op de methodes om bodegezondheid te meten en hoe we onze kennis over de bodemgezondheid kunnen toepassen in de transitie naar een circulaire economie. Drie boeiende sprekers deden hun verhaal. Bekijk de presentaties van onze 3 sprekers hieronder.
- Presentatie Janjo de Haan
- Presentatie Dorothee van Tol-Leenders
- Presentatie Hilke Bos-Brouwers
( )


Webinar 'Gezonde Bodem en Voedsel'
Online
Vragen als: wat is een gezonde bodem, en hoe behouden we of verbeteren we deze op een duurzame manier voor voedselproductie, stonden centraal tijdens de webinar Gezonde Bodems en Voedsel die op 20 november werd gehouden. De stip op de horizon is hetzelfde, maar de weg er naartoe kan verschillen. Bekijk de presentaties van onze 4 sprekers hieronder.
- Presentatie Johan Bouma (Em.Prof. Wageningen University & Research)
- Presentatie Team HubSoilHub (Titus Kruijssen, Mariska Rijk, Klais Blaauw) en het HubSoilHub Magazine
- Presentatie Gerard Ros (NMI-Agro)
- Presentatie Jeen Nijboer (Rabobank)
( )

Webinars 'Soil and nitrogen'
Online
Bodems kunnen een rol spelen bij het reduceren van emissies naar de atmosfeer en uitspoeling van stikstof naar grond/oppervlakte water. In drie online webinars behandelen we de oorzaak van de stikstofcrisis, welke (bodem gerelateerde) maatregelen er genomen (kunnen) worden om de uitstoot en uitspoeling terug te dringen en hoe we langzaam richting circulaire landbouw bewegen.
Webinar 1: Facts and figures on the nitrogen crisis in the Netherlands – Prof. Jan Willem Erisman (Louis Bolk Institute), Dr. Albert Bleeker (RIVM), Prof. Wim de Vries (Wageningen University & Research)
Webinar 2: How the agricultural sector could be adopting nitrogen reduction measures – Dr. Gerard Velthof (Wageningen Environmental Research), Trienke Elshof (LTO), Frank Verhoeven (Boerenverstand)
Webinar 3: Towards agricultural circularity for nitrogen – Dr. Eke Buis (Ministerie van LNV), Dr. Inge Regelink (WEnR).
Exclusief voor leden en deelnemers: de webinar is opgenomen en kan bekeken worden onder door hier te klikken en het toegestuurde wachtwoord in te voeren.
- Presentatie Jan Willem Erisman (Louis Bolk Instituut)
- Presentatie Albert Bleeker (RIVM)
- Presentatie Wim de Vries (WUR)
- Presentatie Gerard Velthof (WEnR)
- Presentatie Trienke Elshof (LTO Noord)
- Presentatie Frank Verhoeven (Boerenverstand)
- Presentatie Eke Buis (Ministerie van LNV)
- Presentatie Inge Regelink (WEnR)
( )












Bodem en Archeologie
Huis van Hilde, Castricum, 22 november 2019
Bodem en archeologie zijn sterk met elkaar verbonden. Inzicht in het ontstaan en ontwikkelen van landschappen en cultuur kan ons helpen bij het oplossen van huidige maatschappelijke vraagstukken. In de ochtend namen een aantal sprekers je mee terug in de tijd (zie presentaties) en in de middag kregen we de kans om het museum Huis van Hilde te bezoeken en fietsten we onder leiding van een aantal gidsen door het Oer-IJ gebied.
- Presentatie Reinier Ellenkamp (RAAP)
- Presentatie William Gosling (UvA)
- Presentatie Cindy Quik (WUR)
- Presentatie Erwin van der Klooster (KSP Archeologie)
Precisielandbouw
Van den Borne Aardappelen, 28 juni 2019
Een themadag over precisielandbouw bij eigenzinnige en ingenieuze boer Jakob van den Borne. Hij maakt gebruik van de nieuwste technologie. Er waren ook presentaties over pixellandbouw (PixelFarming), precisie (N) bemesting van grasland en het gebruik van sensoren voor opbrengst-bepalingen (WUR) en hoe onze toekomstige boeren opgeleid worden met preciesielandbouw.
- Presentatie Idse Hoving & Jouke Oenema (WUR)
- Presentatie Sylan Nysten (AERES hogeschool)




( )
Bodeminformatie en het effectief gebruik van bodemdata
Wageningen Campus, 23 november 2018
Jarenlang was bodemdata versnipperd aanwezig, met grote verschillen in kwaliteit. Sindsdien zijn er vele nieuwe methoden ontwikkeld om data te verzamelen, verwerken en toe te passen.
- Presentatie Arthur Sloos (RCE)
- Presentatie Dirk-Jan Pasma (SWECO)
- Presentatie Pim de Voogt (UvA)
- Presentatie Joop Okx (Wageningen Environmental Research)
- Presentatie Fenny van Egmond (ISRIC)
- Presentatie Titia Mulder (Wageningen University and Research)
- Presentatie Ruud Mutsaers (TNO)
Bodems, energie & koolstof
Nederlands Watermuseum, 23 juni 2018
Organische stof in de bodem staat momenteel erg in de belangstelling, niet alleen vanwege haar belang voor bodemkwaliteit, maar ook omdat de bodem zeer belangrijk is voor de berging van koolstof.
- Presentatie Filip Neele (TNO)
- Presentatie Wijbrand Sommer (RSK group)
- Presentatie Wouter Wienk (RVO)
- Presentatie Bas van Wesemael (Universite Catholique de Louvain)
- Presentatie Jan-Peter Lesschen (Wageningen Environmental Research)

( )
Organische stof in de bodem
Wageningen Campus, 24 november 2017
Organische stof in de bodem staat momenteel erg in de belangstelling, niet alleen vanwege haar belang voor bodemkwaliteit, maar ook omdat de bodem zeer belangrijk is voor de berging van koolstof.
- Presentatie Lijbert Brussaard
- Presentatie Margot de Cleen
- Presentatie Nick van Eekeren
- Presentatie Simon Moolenaar
Bodemdaling Veenweidegebied
Veenweiden Innovatiecentrum, 16 juni 2017
Bodemdaling door inklinking en veenoxidatie van veen treft zowel stedelijke als landelijke gebieden. Tijdens deze themadag zullen de effecten van bodemdaling en de maatregelen voor duurzaam beheer van het Veenweidegebied centraal staan. Laat je inspireren door een breed scala aan sprekers en een excursie naar het Veenweiden Innovatiecentrum (VIC): www.veenweiden.nl.
- Presentatie Arianne Fijan
- Presentatie Gert-Jan van den Born
- Presentatie Gilles Erkens
- Presentatie Peter de Ruyter
- Presentatie Geert van Wirdum
( )
Bodems & duindynamiek
Amsterdamse Waterleidingduinen, 11 november 2016
De duinen worden door velen gezien als iets simpels: zandbergen die de kust beschermen. Toch schuilen er vele processen achter de vorming en instandhouding van hun huidige staat. Op deze themadag gaan we in op de complexe ecosystemen die zich schuilhouden in de duinen en het effect van menselijk ingrijpen op deze dynamiek.
- Presentatie Annemieke Kooijman
- Presentatie Jaap Bloem
- Presentatie Camiel Aggenbach
- Presentatie Marijn Nijssen
- Presentatie Stefan Dekker
Stadslandbouw & bodem
DCMR Milieudienst Rijnmond, 16 september 2016
Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in de stad. In de toekomst is het de vraag of het duurzaam is om al het voedsel van buiten de stad aan te laten voeren. Wat zijn de eisen zijn die aan de bodem worden gesteld en hoe kan men een duurzaam stadslandbouwsysteem bereiken.
- Presentatie Isabelle Diks
- Presentatie Remko Andeweg
- Presentatie Arno Duijvesteijn
- Presentatie Debra Solomon
- Presentatie Anton Roeloffzen
( )
Bodemdata: nieuwe ontwikkelingen en toepassingen
Universiteit Wageningen, 4 december 2015
Jarenlang was bodemdata versnipperd aanwezig, met grote verschillen in kwaliteit. Sindsdien zijn er vele nieuwe methoden ontwikkeld om data te verzamelen, verwerken en toe te passen.
- Presentatie Arthur Coevert
- Presentatie Bas Kempen
- Presentatie Jan Dirk Bulens
- Presentatie Jetse Stoorvogel
- Presentatie Joop Okx
- Presentatie Jorge Mendes de Jesus
- Presentatie Michiel van der Meulen
- Presentatie Niels Batjes
- Presentatie Tom Hengl
De Hedwigepolder
In en om de Hedwigepolder, 26 juni 2015
De Hedwigepolder was jarenlang onderwerp van hevige politieke discussie in Nederland, en van ruzie met Vlaanderen. In 2005 spraken de buren af dat de polder zou worden teruggegeven aan de natuur. Nu is de vraag: wordt het een ‘modderbak met slib’ of een mooi natuurgebied?
- Presentatie Iason Jongepier
- Presentatie Jan van Mourik
- Video Sigmafilm
- Video Hedwige-Prosperproject
( )
Bodemecologie
Wageningen Universiteit, 7 november 2014
Ondergronds zit vele malen meer biomassa dan bovengronds: per vierkante meter vindt je bijvoorbeeld al 300 wormen. Deze en vele andere organismen dragen bij aan onder andere bodemkwaliteit, structuur, diversiteit, nutriënten, productie en opslag van broeikasgassen en gewassenproductie.
- Presentatie Michiel Rutgers
- Presentatie Ingrid Lubbers
- Presentatie Erik Cammeraat
- Presentatie Martien de Haas
- Presentatie Natasja Poot
Het Hoogveenlandschap en Turfwinning
Geeste (Duitsland), 20 juni 2014
Turfwinning heeft een grote rol gespeeld in de vorming van het huidige landschap van Nederland: tot de opkomst van steenkool in de 19e eeuw was turf op veel blekken de belangrijkste brandstof en werd op grote schaal weggebaggerd van onder de zeespiegel.
- Presentatie Folkert de Vries
- Presentatie Gert Peek
- Presentatie Michael Haverkamp
- Presentatie Toine Jongmans
( )
( )
Jarenlang was bodemdata versnipperd aanwezig, met grote verschillen in kwaliteit. Sindsdien zijn er vele nieuwe methoden ontwikkeld om data te verzamelen, verwerken en toe te passen.
- Presentatie Arthur Sloos (RCE)
- Presentatie Dirk-Jan Pasma (SWECO)
- Presentatie Pim de Voogt (UvA)
- Presentatie Joop Okx (Wageningen Environmental Research)
- Presentatie Fenny van Egmond (ISRIC)
- Presentatie Titia Mulder (Wageningen University and Research)
- Presentatie Ruud Mutsaers (TNO)
Nederlands Watermuseum, 23 juni
Organische stof in de bodem staat momenteel erg in de belangstelling, niet alleen vanwege haar belang voor bodemkwaliteit, maar ook omdat de bodem zeer belangrijk is voor de berging van koolstof.
- Presentatie Filip Neele (TNO)
- Presentatie Wijbrand Sommer (RSK group)
- Presentatie Wouter Wienk (RVO)
- Presentatie Bas van Wesemael (Universite Catholique de Louvain)
- Presentatie Jan-Peter Lesschen (Wageningen Environmental Research)
Wageningen Campus, 24 november
- Programma
- Presentaties
- Foto’s
- Verslag
Veenweiden Innovatiecentrum, 16 juni
- Programma
- Presentaties
- Foto’s
- Verslag
Amsterdamse Waterleidingduinen, 11 november
- Programma
- Presentaties
- Foto’s
- Verslag
DCMR Milieudienst Rijnmond, 16 september
- Programma
- Presentaties
- Foto’s
- Verslag
Universiteit Wageningen, 4 december
- Programma
- Presentaties
- Foto’s
- Verslag
In en om de Hedwigepolder, 26 juni
- Programma
- Presentaties
- Foto’s
- Verslag
Wageningen Universiteit, 7 november
- Programma
- Presentaties
- Foto’s
- Verslag
Geeste (Duitsland), 20 juni
- Programma
- Presentaties
- Foto’s
- Verslag
( )
Wageningen – 8 november
- Programma
- Presentaties
- Foto’s
- Verslag
Wageningen – 8 november
- Programma
- Presentaties
- Foto’s
- Verslag
Wageningen – 8 november
- Programma
- Presentaties
- Foto’s
- Verslag
Wageningen – 8 november
- Programma
- Presentaties
- Foto’s
- Verslag
Wageningen – 8 november
- Programma
- Presentaties
- Foto’s
- Verslag
Wageningen – 8 november
- Programma
- Presentaties
- Foto’s
- Verslag
Wageningen – 8 november
- Programma
- Presentaties
- Foto’s
- Verslag
Wageningen – 8 november
- Programma
- Presentaties
- Foto’s
- Verslag
( )
Wageningen – 8 november
- Programma
- Presentaties
- Foto’s
- Verslag
Wageningen – 8 november
- Programma
- Presentaties
- Foto’s
- Verslag
Wageningen – 8 november
- Programma
- Presentaties
- Foto’s
- Verslag
Wageningen – 8 november
- Programma
- Presentaties
- Foto’s
- Verslag
Wageningen – 8 november
- Programma
- Presentaties
- Foto’s
- Verslag
Wageningen – 8 november
- Programma
- Presentaties
- Foto’s
- Verslag
Wageningen – 8 november
- Programma
- Presentaties
- Foto’s
- Verslag
Wageningen – 8 november
- Programma
- Presentaties
- Foto’s
- Verslag
( )
Wageningen – 8 november
- Programma
- Presentaties
- Foto’s
- Verslag
Wageningen – 8 november
- Programma
- Presentaties
- Foto’s
- Verslag
Wageningen – 8 november
- Programma
- Presentaties
- Foto’s
- Verslag
Wageningen – 8 november
- Programma
- Presentaties
- Foto’s
- Verslag
Wageningen – 8 november
- Programma
- Presentaties
- Foto’s
- Verslag
Wageningen – 8 november
- Programma
- Presentaties
- Foto’s
- Verslag
Wageningen – 8 november
- Programma
- Presentaties
- Foto’s
- Verslag