NBV/NGV themadag ‘Bodem en Geologie’

Op 14 mei 2022 organiseren de Nederlandse Bodemkundige Vereniging (NBV) en de Nederlandse Geologische Vereniging (NGV) gezamenlijk een themadag over Bodem en Geologie.
 

Het doel is om de geïnteresseerden in geologie en bodem met elkaar in contact brengen, zodat men zijn/haar kennis kan vergroten. Er zijn een aantal boeiende lezingen gepland en er is een bezoek mogelijk aan het World Soil Museum en aan het laboratorium van het NCL (Nederlands Centrum voor Luminescentiedatering). Leden NBV en NGV betalen een eigen bijdrage van 15 euro. Studenten betalen 10 euro en overige belangstellenden 20 euro. Aanmelden voor deze dag is verplicht i.v.m. de beveiliging in het gebouw en de catering.

Aanmelden kan via deze link

Programma:

10.00 – 10.35          Inloop: registratie, koffie/thee. Elkaar ontmoeten.

10.35 – 10.45          Welkomstwoord door de voorzitters (NBV en NGV)

10.45 – 11.25          Rob Comans (Wageningen Universiteit) over Wijnand Staring als bodemkundige, geoloog en als bestuurder.

11.30 – 12.10          Jaap van der Meer (emeritus Queen Mary, University of London)  over de kwartaire geologische geschiedenis van Nederland en de gevolgen daarvan voor bodemvorming.

12.15 – 12.55         Jakob Wallinga (Nederlands Centrum voor Luminescentiedatering / Wageningen Universiteit) over datering met behulp van luminescentie. 

13.00 – 14.00         Lunch

14.00 –  14.40         Hans Huisman (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed / Rijksuniversiteit Groningen) over hoe landgebruik bodems heeft beïnvloed en gevormd.

14.45 – 15.25         Marcel Lankreijer (Eijkelkamp Soil and Water) over bodemonderzoek: Van Edelmanboor naar de huidige technieken.

15.25 – 16.00         Afsluiting en napraten bij een drankje.

Het World Soil Museum kan alleen onder leiding van een gids worden bezocht. Dit kan ’s ochtends, tijdens de inloop, tijdens de lunch en tijdens de borrel. Het luminescentie laboratorium wordt ook onder leiding van een gids bezocht. Dit kan tijdens de lunch en tijdens de borrel.

Opgave voor deze rondleidingen gaat via de bovengenoemde aanmeldpagina.

Locatie: De themadag vindt plaats in het gebouw Gaia. Droevendaalsesteeg 3, 6708 PB Wageningen Deze locatie is goed bereikbaar met de auto. Er is een groot langgerekt parkeerterrein voor de deur. Daarnaast is een goede busverbinding tussen bushalte Campus / Atlas (17 minuten) en NS station Ede-Wageningen.

Er zal dit keer geen boekenmarkt zijn. Wel zal bibliothecaris Frank Kouwenhoven (NGV bibliotheek) aanwezig zijn met een boekenselectie over geologie en bodemkunde. Deze boeken kunnen gratis geleend worden door NGV leden.

Als u vragen mocht hebben mailt u met ngv.secretaris@geologienederland.nl of met  bodemkundigevereniging@gmail.com

Berichtenarchief

Hieronder vind u een overzicht van alle nieuwsberichten, gesorteerd per maand waarin deze geschreven zijn.